Best Before: het luide tikken van de stilstaande klok

Het lectoraat Zorg rond het Levenseinde werkt al sinds 2018 samen met de kunstacademie van Avans, akv | st. joost. De samenwerking begon met opdrachten om de thema’s dood, kwetsbaarheid en rouw laagdrempeliger te maken. Zie o.a. https://levenseinde.avans.nl/2019/03/26/beeldvorming-rond-palliatieve-zorg-en-de-kunsten/https://levenseinde.avans.nl/2019/12/06/verbinding-met-akv-st-joost-levert-veel-op-the-soul-machine/ en https://levenseinde.avans.nl/2019/09/28/ziel-aan-de-wand/. De manier waarop de studenten van akv onze opdrachten oppakten was inspirerend, ontroerend, inzichtgevend, heel bruikbaar en soms hilarisch. 

In 2020 schaalden we deze samenwerking op naar het niveau van ons expertisecentrum, dat onderdak biedt aan vier lectoraten: Jeugd, Gezin en Samenleving, Leven Lang in Beweging, Active Ageing en ons lectoraat, Zorg rond het Levenseinde. Samen boden we de studenten van de minor Arts and Humanities vier opdrachten. De opdrachten van ZrL waar de studenten mee aan de slag gingen waren het tonen van de menselijkheid van mensen in de TBS-inrichting aan het levenseinde en verbeteren van de beeldvorming van ouderen.

Zoals ook in de eerdere opdrachten doken de studenten diep in de onderwerpen en kozen voor interessante kijkrichtingen en deden goed onderzoek door met betrokkenen te spreken. Zo maakten ze de tentoonstelling Time Will Tell (https://www.stjoost-exchange.nl/home/2nd-projects/time-will-tell/) van spullen van ouderen die ze van de verhalen voorzagen die de spullen betekenis geven. Of de indringende beleving The Waiting Room (https://www.stjoost-exchange.nl/home/2nd-projects/the-waiting-room/), die aan de bezoeker overbrengt hoe het kan zijn om in de TBS-kliniek te sterven. De bezoeker hoort het luide tikken van de klok die stilstaat.

Op deze pagina https://www.stjoost-exchange.nl/home/2nd-projects/ hebben de studenten alle projecten verzameld onder de paraplu van de tentoonstelling Best Before. Ieder product is voorzien van een eigen pagina met tekst en beeld. Op 22 januari jl was de tentoonstelling van de Best Before, gevolgd door een gelivestreamde talkshow (https://youtu.be/wnyhW3shpRs) waar ik deel van uit mocht maken. Het item met ZrL begint op 19:42.

De producten van deze studenten gaven duidelijk aanleiding tot verder ontwikkelden. Ik ben ook bijzonder trots op deze studenten die in relatief korte tijd inspirerende producten wisten te maken die voor verdere ontwikkeling in aanmerking komen. We zijn nu ook in onderhandeling met de kunstacademie om een aantal producten te valoriseren.