Verweven

Drie studenten trekken de stoute schoenen aan. Tijdens een online bijeenkomst ‘Omgaan met verlies’ spreken ze over hun persoonlijke verlieservaring. Maar liefst 120 deelnemers kijken thuis via het beeldscherm naar dit optreden. De studenten volgen de opleiding Sociale Studies bij Avans Hogeschool. Ze begrijpen dat hun verlieservaring later in hun werk als sociaal werker nuttig kan zijn. Met veel respect wordt naar hun verhaal geluisterd.

Avans Hogeschool organiseert dit webinar voor studenten en medewerkers. Hiervoor is gastspreker Riet Fiddelaars van het Expertisecentrum ‘Omgaan met verlies’ uitgenodigd (https://www.omgaan-met-verlies.nl/). Riet legt uit wat de blikseminslag van rouw is en wat het effect daarvan kan zijn op mensen. Ze heeft een hekel aan het woord ‘verwerken’. Ze spreekt liever van het leren ‘verweven’ van de verlieservaring in je dagelijks leven. Hiervoor schets Riet het beeld waarin je met een bootje tussen twee eilanden leert te roeien. Het eiland van dóórleven (= verleden, verlies, verdriet en angst) en het eiland van doorléven (= toekomst, afleiding, vermijding en studeren).

Voor het ultieme voorbeeld van het verweven van je verlieservaring in je leven, maakt Riet gebruik van haar persoonlijke contact met Edith Eger (https://levenseinde.avans.nl/2019/05/05/de-essentie-van-het-leven/). Op het boek ‘De keuze’ van Eger wordt in de chat met bewondering gereageerd. De drie studenten vertellen (soms onbewust) over de keuzes die zij in hun leven hebben gemaakt vanwege de verlieservaring. Volgens mij hebben ze niet alleen geleerd om tussen de eilanden te roeien. Ze nemen ook nog eens 120 gasten mee in hun dappere bootjes!