Ik zie je

De serie ‘100 dagen in je hoofd’ geeft een beeld over hoe het is om ziek te zijn in je hoofd. VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul lopen 100 dagen stagen bij de GGZ in Eindhoven. Het geeft een aardig inkijkje in de wereld van een psychiatrische kliniek. Manager Annemiek de Wit is de mentor van Tim en Nicolaas. Op de eerste dag geeft zij hen de opdracht om “echt contact te maken, want daar open je een wereld mee”. Dat blijkt nog best lastig te zijn om te doen. Wat opvalt is dat het thema suïcide nagenoeg niet aan bod komt in deze serie. Dat is misschien een bewuste keuze van de programmamakers. Na iedere aflevering komt Mind Korrelatie in beeld. Tegenwoordig zie je vaak 113 suïcide preventie voorbijkomen in de media als het over zelfdoding gaat.

Op de Wereld Suïcide Preventiedag (10 september) lanceert 113 de zelfmoord preventie campagne ‘1k z1e j3’ ofwel ‘ik zie je’. De organisatie wil hiermee de omgeving van mensen met gedachten aan zelfdoding (stimu)leren om het moeilijke, maar belangrijke, gesprek over zelfdoding aan te gaan. Op praten over zelfdoding heerst een taboe. Terwijl een gesprek het begin van een oplossing kan zijn. Want mensen met gedachten aan zelfdoding, willen vaak niet dood. Ze willen dat hun lijden stopt.

Tim en Nicolaas komen zichzelf in de serie tegen. Door echt contact te maken met de cliënten van de kliniek, worden ze geconfronteerd met eigen persoonlijke ervaringen. Annemiek had hen gevraagd om echt contact te maken want dat opent een wereld. Als je dat doet dan opent niet alleen de wereld van de ander en de wereld van jezelf. Door echt contact te maken ontstaat er ook een nieuwe wereld: die van jullie samen. In de serie zie je dat ook gebeuren. De stagiaires zien niet langer de cliënt die ziek is in het hoofd, maar een mens zoals jij en ik.

In gesprek gaan met iemand die denkt aan zelfdoding vraagt ook om echt contact maken. Via 113 kun je een online training volgen waar je in 3 lessen aan de slag gaat om te signaleren, erover in gesprek te gaan en samen hulp te zoeken. De slogan ‘ik zie je’ sluit daar uitstekend bij aan.

Meer info? Kijk op:

https://vraagmaar.113.nl/online-training/

https://www.vpro.nl/programmas/100-dagen-in-je-hoofd.html

https://mindkorrelatie.nl/