Eenvoudig

Fried (86 jaar) legt alles aan je uit. Hoe je van een wilgenteen een hoepel maakt. Wat een ‘bij’ in het Latijns is. En in hoeveel seconden hij onder water de overkant van het zwembad haalt (*). Het mag duidelijk zijn: Fried heeft jaren voor de klas gestaan en is dat niet verleerd.

Ondertussen maakt Arnaud Mooij (https://echtmooij.nl/) foto’s voor het boek ‘Luisteren naar de laatste’. Hij vraagt Fried om in de camera te kijken. En om af en toe zijn mond te houden. Maar stil zijn is lastig voor Fried. Want er zijn nog te veel verhalen om te vertellen.

Fried is de laatste actieve hoepelmaker (http://home.kpn.nl/salix-alba.f.vd.brand/). Met passie spreekt hij over dit ambacht dat al 4 generaties in de familie zit. Door verhalen gaat het ambacht over van vader op zoon. In zijn werkplaats deelt hij dat met ons. Het hakmes is daar een voorbeeld van: ‘Dit is ooit met de hand gesmeed. Ik leg het iedere dag in het water zodat het goed blijft. Dit hakmes is niet simpel maar eenvoudig. Het is einmalig en gaat een leven lang mee’. En dat blijkt als hij ondanks artrose met het hakmes de wilgenteen in 3 gelijke stukken splijt. Eenvoudig? Ik denk het niet.

(*) Fried vraagt iedere week aan de badmeester om de tijd bij te houden als hij onder water naar de overkant van het 25 meter-bad zwemt. Vanmorgen deed hij daar 51 seconden over.