Humor

Samen met fotograaf Arnaud Mooij (https://echtmooij.nl/) ben ik op bezoek bij Pieter (94 jaar). Eerder interviewde ik Pieter over zijn tijd in Nederlands-Indië. Vandaag wordt hij gefotografeerd voor het boek ‘Luisteren naar de laatste’. Terwijl Arnaud de camera laat ratelen probeert Pieter met een gesloten mond op de foto te komen. En dat is nog best lastig als je veel te vertellen hebt.

Op 1.5 meter afstand kruipt Arnaud door de woonkamer om de juiste positie te vinden voor een goede foto. Af en toe stelt hij een vraag aan Pieter. Het gesprek verloopt soepel tussen de tijd van toen en wat er tegenwoordig in de wereld gebeurt. Alleen over de vraag wat er zo mooi is aan zijn vrouw, denkt Pieter even na. Want als je 65 jaar getrouwd bent, sta je daar niet meer iedere dag bij stil. Al snel volgt een rijtje met goede karaktereigenschappen van zijn vrouw. En met een knipoog voegt hij daar aantoe ‘dat zij net als alle vrouwen niet goed met de auto achteruit kan rijden’.

Op zijn leeftijd is Pieter in meerdere opzichten ergens de laatste van. Al zijn vrienden en kameraden zijn overleden. In deze Corona-tijd vallen ook de herdenkingen en reunies weg. Hij mist het. Toch is Pieter niet somber. Hij voelt zich gezegend, want hij is vitaal. Om dit te bereiken moet je volgens hem je lichaam èn je geest fit houden. Ik denk dat humor daar in het geval bij Pieter ook een rol in speelt. Want als hij tegen Arnaud zegt ‘ben je nou nog niet klaar met dat ding?’. Kijkt Pieter hem met een stralende lach aan.