Publicatie: Onvoorspelbaar tot in de dood

In het lectoraat Zorg Rond het Levenseinde is er belangstelling voor goede palliatieve zorg voor mensen die geen vanzelfsprekende toegang hebben tot reguliere palliatieve zorg. Dak- en thuisloze mensen vallen in deze categorie. Palliatieve zorg zorg voor dak- en thuisloze mensen is bijzonder complex. Rutger doet onderzoek naar het levenseinde van dakloze mensen. Hij voert diepgaande interviews o.a. over de aspecten die het leven nog waardig en zinvol maken.

Wanneer mensen ziek worden, doen ze er gewoonlijk alles aan om beter te worden en als dit niet lukt willen ze waardig sterven. Bij daklozen is dit dikwijls anders; ze zijn gehard door de straat, verdoven zich met alcohol en drugs en merken pas hoe ze ziek zijn als ze die middelen niet langer gebruiken. Vaak is het voor goede begeleiding bij het levenseinde dan al te laat, omdat het zieke lichaam het vrij snel opgeeft. Dat maakt hun dood even onvoorspelbaar als hun leven.

Rutger van Eijken en Michael Echteld beschrijven in hun artikel Onvoorspelbaar tot in de dood het levenseinde van een aantal dakloze mensen.