Koen Westen

Koen Westen werkt sinds juni 2019 voor het lectoraat Zorg rond het Levenseinde. Hij is docent aan de Academie voor Gezondheidszorg in Breda en Den Bosch.

Opleiding

Koen studeerde Verpleegkunde en Maatschappelijke Gezondheidszorg GGZ aan de voorlopers van Avans Hogeschool. Later is daar de Master Social Work and Innovation bijgekomen.

Loopbaan

Sinds het begin van deze eeuw is Koen werkzaam geweest in de verslavingszorg en GGZ. Na klinische rollen als verpleegkundige en sociotherapeut op een detox afdeling, kwamen daarna ambulante rollen als SPV en casemanager in de Sociale Verslavingszorg, Bemoeizorg en Sociale Psyc​hiatrie. Met de opgebouwde expertise op het gebied van IDDT, (F)ACT, CTI en het wijkgericht werken in het algemeen werd de stap naar het trainen en coachen van teams en professionals een logische. Eerst voor de opleiding Social Work en MGZ-GGZ en later volledig, vanaf 2011, voor de opleiding tot Verpleegkundige bij de Academie voor Gezondheidszorg.

Als gastdocent is Koen verbonden aan de Deeltijdopleiding Social Work van Avans Hogeschool en als docent aan de opleiding tot Verpleegkundig Specialist GGZ in Utrecht en de opleiding Adviseur Kwaliteit en Veiligheid in de Zorg. In zijn rol als vicevoorzitter van het CCAF levert hij een bijdrage aan de kwaliteitsontwikkeling in de GGZ en als lid van EuComs draagt hij dit in gezamenlijkheid uit op verschillende niveaus in Europa. Het ondersteunen van teams en organisaties in de GGZ bij kwaliteitsontwikkeling in binnen- en buitenland doet hij als zelfstandig mental health consultant.

Expertise

Het ontwikkelen van kwalitatief goede zorg voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen is de primaire drijfveer van Koen. Hij is expert op het gebied van zorgafstemming tussen het sociaal domein en de GGZ, kwaliteitsontwikkeling in de GGZ en het wijkgericht, ambulant werken. Meerdere publicaties rondom deze thema’s zijn recent verschenen in uiteenlopende tijdschriften en boeken. Hij is bijvoorbeeld co-auteur van het boek ‘Zorg voor Afstemming’, de nieuwe FACT-schaal en de ZAG-werkwijze.

Onderzoek

In algemene zin ligt de focus van het onderzoek van Koen op kwaliteitsontwikkeling in de wijkgerichte GGZ en het (be)handelen met eigen ervaring in de GGZ. Vanuit het lectoraat zal zijn focus gaan liggen op het bieden van kwalitatief goede palliatieve zorg aan de groep mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.