De dood: het oude liedje (#4) – Warren Zevon

Shadows are falling and I’m running out of breath

Keep me in your heart for awhile

If I leave you it doesn’t mean I love you any less:

Keep me in your heart for a while

Warren Zevon is 56 jaar oud als hij The Wind, zijn twaalfde en laatste studioalbum maakt. Hij weet dat hij spoedig zal overlijden aan de gevolgen van pleurale mesothelioom (longvlieskanker). Het is dit weten dat zowel de liedjes als het opnameproces van The Wind kleurt. Het laatste vanwege alle muzikanten die weten dat ze een laatste keer samen muziek maken met hun vriend (bijvoorbeeld Ry Cooder, Tom Petty, Bruce Springsteen en Jackson Browne). Het moet het scheppingsproces van The Wind tot een indrukwekkende, palliatieve gebeurtenis hebben gemaakt, waarbij vooral de themavelden ik – de ander en vergeven – vergeten van het Ars moriendi-model van Carlo Leget aan de orde zijn gekomen. Overigens weten we niet wie zich vriend of voormalig vriend noemde, want Zevon heeft onder invloed van zijn verslaving nogal huisgehouden in de relaties waarvan hij deel uitmaakte. Wat de liedjes betreft, het een weinig buiten-adem-zijn-zingen van Zevon onthult de vermoeidheid van zijn ziek zijn. In de teksten wordt het levenseinde en het daarmee gepaard gaande afscheid op milde en ingetogen wijze beschouwd.

Dat kon de schrijver van liedjes als I’ll Sleep When I’m Dead, Life’ll Kill Ya, Don’t Let Us Get Sick, eerder in zijn leven bepaald niet, dat op ingetogen wijze de dood beschouwen. Nadat hij in maart 1986 stopte met overmatige alcoholconsumptie openbaarde zijn obsessief-compulsieve stoornis zich in volle glorie. Nooit kon hij over de dood praten. Hij was zelfs in twintig jaar niet bij een dokter geweest, bang dat het woord terminaal zou vallen. Toen hij wél ging, bleek dat hij nog zo’n vijf maanden te leven had.  

Twee weken na het verschijnen van The Wind overlijdt Warren Zevon op 7 september 2003. Keep Me In Your Heart is het laatste liedje van The Wind. De onbeschrijfelijke zachtmoedigheid van for a while, weten dat alles tijdelijk is. Ook gedenken.

Sometimes when you’re doing simple things around the house

Maybe you’ll think of me and smile

You know I’m tied to you like the buttons on your blouse:

Keep me in your heart for a while