Zingeving bij kwetsbare ouderen

Onderzoek naar zingeving bij ‘waar het leven schuurt’. Het lectoraat Zorg rondom Levenseinde verdeelt dit onderzoek in 2 groepen: Nederlandse ouderen die nog thuis wonen en ouderen die in een instelling wonen.

Zingeving

Bij beide doelgroepen kijkt het lectoraat naar zingeving. Bijvoorbeeld hoe mensen verbonden zijn met anderen, hoe ze hun autonomie inschatten, of ze het gevoel hebben dat ze er nog toe doen. En ook hoe ze zich aanpassen aan de dingen die hun overkomen op sociaal, lichamelijk en psychisch gebied en of ze het gevoel hebben nog eigen regie te voeren.

Aanpassen aan verminderde mogelijkheden

Van ouderen die thuis wonen, zijn de resultaten van de pilot bekend. In een interview geven 4 ouderen aan dat ze een gezond en betekenisvol leven hebben. Uit de gesprekken blijkt dat het vermogen om je aan te passen aan verminderende mogelijkheden belangrijk is. Dat is overigens niet gemakkelijk. Belangrijke factoren bij deze ouderen lijken: mogelijkheden zien, zorgen voor een duurzaam netwerk, nieuwsgierig naar en betrokken zijn bij anderen, actief blijven en ervoor zorgen dat je zelf het stuur in handen houdt.

Samenwerking

Het project zit in de opstartfase. Uitvoerenden zijn: docent-onderzoeker Joost van Iersel in samenwerking met Van Neynsel (Den Bosch en Vught) en Stichting Groenhuysen en het Lectoraat Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen van Robbert Gobbens van Hogeschool InHolland.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.