Tineke Spapens

Docent Tineke Spapens is betrokken bij het lectoraat Zorg rond het Levenseinde.

Sinds 1997 is zij werkzaam als hogeschooldocent bij de Academie voor Sociale Studies van Avans Hogeschool in Breda (ASB).

Loopbaan

Tineke is na haar opleiding voor leraar basisonderwijs, afgestudeerd als pedagoog en psycholoog aan de universiteit van Utrecht. Daarna heeft zij diverse aanvullende opleidingen gedaan en verrichtte zij verschillende werkzaamheden in de sociale sector.

Haar belangstelling gaat vooral uit naar de mogelijkheden van een holistische benadering (met hoofd en hart) binnen het onderwijs en de hulpverlening, vooral gericht op ontwikkeling en bewustwording. Zij geeft al vele jaren met plezier supervisie aan studenten van ASB, waar reflectie en zelfonderzoek centraal staan. Daarnaast zet zij zich Avansbreed in voor (h)erkenning van hoogsensitiviteit bij zowel studenten als docenten.

Expertise

De laatste jaren richt Tineke zich vooral op onderzoek naar het verband tussen autisme en het hebben van een doodswens. Hoe kunnen wij binnen de hulpverlening de mens met autisme die een doodswens heeft, zodanig ondersteunen dat de kwaliteit van leven en een menswaardige dood zoveel mogelijk geborgd worden?