Anke Clarijs

Anke Clarijs is kenniskringlid van het lectoraat Zorg rond het Levenseinde.

Anke werkt sinds november 2008 als docent bij de opleiding HBO-Verpleegkunde van Avans Hogeschool. Ze verzorgt en ontwikkelt onderwijs voor delen van het HBO-V-curriculum, waarin wijkverpleging, ouderenzorg en palliatieve zorg centraal staan. Met haar passie voor deze vakgebieden, ontwikkelde ze in 2011 met collega’s de minor Palliatieve zorg.

Loopbaan

Van origine is Anke wijkverpleegkundige. Ze rondde in 2008 haar master Verplegingswetenschap af aan de Universiteit van Antwerpen. Sinds 2009 is ze redactielid van het vakblad Pallium.

Expertise

Anke vindt het interessant om met studenten kennis te delen over thema’s als wijkverpleging, ouderenzorg en palliatieve zorg. Het blijft voor haar een uitdaging om studenten in verschillende settings te laten kijken naar de gezondheidszorg vanuit een visie van kwaliteit van leven en de cliënt en diens naasten centraal. Door een verbinding te leggen tussen het lectoraat, het HBO-V-curriculum en de minor Palliatieve zorg hoopt ze dat jonge professionals anders gaan denken en doen. Voorbeelden hiervan zijn een goed gesprek aangaan over de dood en multidisciplinaire besluitvorming in de palliatieve fase.