Symposium De Verbinding

Op 7 december 2018 is het symposium De Verbinding gehouden bij Avans Hogeschool in Breda. Verbinding tussen onderwijs en kennis, kennis en zorg en kennis en de maatschappij zijn aan bod gekomen.

Het symposium bestond uit een plenair gedeelte met lezingen van prof. Carlo Leget en prof. Saskia Teunissen, en workshops van de kenniskringleden van het lectoraat, in samenwerking met praktijkpartners.

Lezingen

Carlo Leget’s lezing had de titel ‘Kun je de dood wensen’. In veel ethische discussies rond het levenseinde speelt het begrip ‘doodswens’ een rol. Maar wat betekent het als mensen zeggen dat ze dood willen? Kun je de dood wensen? En hoe zit het als mensen tegelijkertijd nog een wil om te leven laten zien? Wat is de rol van zingeving of spiritualiteit in dit geval?

De lezing van Saskia Teunissen ging over ‘Ondersteunen van de dood’. Mensen hebben aan het einde van hun leven vaak ongewenst maar ook onvermijdelijk veel zorgverleners om zich heen. Welke zorg is nodig en welke is overbodig in het ondersteunen van het individuele proces van de mens die gaat overlijden en van zijn naaste(n)? Wie en wat zijn er nodig voor steun die er toe doet?

Workshops

  1. Wat is de rol van zingeving binnen positieve gezondheid?
  2. Kwaliteit van leven: naar een praktische operationalisering
  3. “Ge moet er nog wel toe doen”: zingeving van ouderen in de participatiesamenleving
  4. Goede (hospice)zorg verlenen aan kwetsbare mensen, wat is dat?
  5. De laatste zijn
  6. Euthanasiewens bij groot psychisch lijden: wat vraagt dit van betrokkenen, van hun naasten én van hulpverleners?
  7. Stappen op weg naar gezamenlijke besluitvorming in de laatste levensfase
  8. Autisme en doodswensen: waar knelt het en hoe kunnen we ondersteunen?
  9. Praten over de dood (binnen Avans)
  10. Open les palliatieve zorg

De middag werd plenair afgesloten door cabaretier, schrijver en radiomaker Vincent Bijlo. Hij bracht een prachtige poëtische en persoonlijke vertelling over het sterfproces van drie vrienden.

Veel belangstelling

Vanwege de grote belangstelling moest de inschrijving voortijdig worden gesloten. Meer dan 220 belangstellenden hadden zich ingeschreven. De bezoekers waren vooral zorgprofessionals.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.